Gebelik Sonlandırma

Kürtaj veya küretaj, halk arasında bebek aldırma (doğum sonlandırma) olarak bilinen tıbbi bir işlemdir. 18 yaşından küçük hastalar için yasak olan bu işlem ancak reşit ve evli bayanlarda, eşinde rızası alınarak tıbbi sağlık kurumlarında gerçekleştirilir. 18 yaşının üzerinde olan kadınlar sadece kendi imzaları ve onayları ile kürtaj olabilirler. Hastanın kürtaj sırasında travma ve şiddetli ağrılar ile karşılaşabilme olasılığı göz önünde bulundurulduğunda lokal anestezi yerine genel anestezinin yapılması daha sağlıklı görülür.

Yüzyıllardır tartışmaların odak noktası olan kürtaj yani gebeliğin sonlandırılması, ülkemizde 18 yaşından büyük olan tüm kadınlara tanınmış bir haktır. Kürtaj; rahim içindeki gebeliğin bazı özel metotlar kullanılarak sona erdirilmesi şeklindeki cerrahi müdahaledir. Hekim ile hasta arasında kalması gereken kürtaj işlemi yalnızca Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanları tarafından yapılması gereken bir müdahaledir. Bu alanda özel sertifikası olan hekimler de yasal olarak kürtaj yapmaya yetkilidir. Gebelik ancak hamileliğin 10. haftasına kadar olan süreçte sonlandırılabilir. Bu süre geçtikten sonra kürtaj ülkemizde yasak. Evli olan kadınların kürtaj yaptırabilmesi için eşlerinin de onay vermesi gerekir. Ayrıca 18 yaşından küçük olan kadınların bu müdahaleyi yaptırabilmesi için velilerinin onayı alınmalı. Türkiye’de 10 haftanın geride bırakılmasından sonra da kürtaj yapılabilir. Ancak sadece bebeğin sakat olması, hamileliğin bebek ya da anne için sakıncalı olması gibi gerekçeler aranır. Söz konusu durum uzman doktorlardan oluşan bir kurul tarafından onaylanmalıdır.10 haftadan büyük gebelikler ancak bu şekilde sonlandırılabilir. Bu gebeliklerin sonlandırılmasının daha riskli olduğu bilinmelidir. Çünkü kürtajda gebelik süresi büyüdükçe riskler artar. Uzmanlar gebelik durumunda kürtaj kararının 10 haftadan önce verilmesi gerektiğinin altını çizer.

Kürtaj sırasında öncelikle vajina ile rahim ağzı dezenfektan sıvılar kullanılarak temizlenir. Amaç müdahale esnasında rahmin mikrop kapmasını önlemektir. Dezenfekte işleminin ardından rahim ağzını sabitlemek için plastik bir alet vajinaya yerleştirilir. Ardından anestezi uzmanı gerekli ilaçları verir. Çoğu zaman genel anestezi altında yapılan gebelik sonlandırma işlemi nadiren lokal anestezi ile de gerçekleştirilebilmektedir. Anestezinin ardından ince plastik kanüller rahim içerisine yerleştirilir. Rahim ağzının genişletilmesi gerektiğinde buji adı verilen aletler de kullanılır. Kanüle bir enjektör bağlanır. Enjektörde oluşan vakum ile rahim içi boşaltılır. Böylece kürtaj işlemi sonlandırılır.

Kürtaj işlemi sonlandıktan sonra hasta farklı bir odaya alınır. Bu odada yaklaşık 1 saat dinlenilmesi gerekmektedir. Bu sürenin sonunda birkaç kontrol yapıldıktan sonra hasta kısa süre içerisinde günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Doktor farklı bir uyarıda bulunmadığı sürece herhangi bir yiyecekten ya da içecekten sakınmak gerekmez. Her gıda tüketilebilir. Genellikle şekerli, tatlı gıdalar tüketilmesi önerilir. Bunun nedeni kürtaj öncesinde hastanın uzun süredir aç beklemiş olmasıdır. Ancak genel anestezi uygulanmış ise araba kullanmak gibi dikkat gerektiren aktivitelerden yaklaşık 8 saat uzak durmak gerekecektir. 2 gün boyunca kasıklarda hafif sancı veya ağrı hissedilebilir. Ağrılar son derece hafif olduğundan çoğu kişi ağrı kesici almaya dahi gerek duymaz. Kürtaj sonrasında 3-4 gün boyunca lekelenme miktarında kanama görülebilir. Hatta pıhtı veya küçük parçalar da gelebilir. Fakat kanama adet kanaması miktarına ulaşırsa derhal hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekir. Kürtajdan sonra özellikle 3.-5. günler arasında  görülen kanamalar adet kanaması değildir ve kürtajda rahim içinde kalan kan pıhtıların kendinden dışarı atılmasıdır ve bu tip kanamalar “kürtaj sonrası kanama” olup normaldir. İlk adet kanaması ortalama olarak istenmeyen gebelik sonlandırma tarihinden sonraki 4-6  hafta içinde görülür. Lekelenme şeklindeki kanama duş almaya engel değildir. Fakat havuza, denize girilmesi pek önerilmez. Bu durumda mikrop kapılması riski ortaya çıkar. Ayrıca 4-5 gün cinsel ilişkiye girilmesi de önerilmez. Şayet kanama az miktarda da olsa 4-5 günden daha uzun süre devam ederse kanama bitene dek cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kürtaj yaptıranların vücut ateşlerini de kontrol etmelerinde fayda olacaktır. Yüksek ateş durumunda hekiminizle görüşmelisiniz.


 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis