19/07/2017
2578

Miyom

Miyom, rahim ağzı ve rahmin içerisinde yer tutan, rahimdeki düz kas dokusu ile gelişen iyi huylu olarak adlandırılan tümörlerdir. Tümör denilince ilk akla kanser geldiğinden belirtmek isteriz ki;  vücut içerisinde iyi veya kötü huylu fark etmeksizin oluşmuş olan şişliklerin tamamına tümör denilmektedir. Yani tıpkı miyomlarda olduğu gibi iyi huylu tümörlerin de varlığı söz konusu olup herhangi bir kanser durumuna rastlanamayabilir. Miyomlar, genellikle yuvarlak yapıda ve pembeye yakın bir renkte bulunurlar.  Kadınların genel olarak %20’sinde küçük çaplı da olsa miyomların varlığı saptanmıştır.

Miyomların en sık görüldüğü yaş aralığı 35-45 tir. Ergenlik dönemlerinde miyom görülen kadın sayısı oldukça az olmakla birlikte menopoza girildikten sonra da miyom görülme sıklığı düşmektedir. Buna rağmen, menapoz öncesinde miyom tanısı konulmuş kadınların bazılarında menopoza girildikten sonra hastalığın hızla ilerlediği görülmektedir. Miyomların belirtileri, rahim içerisinde veya çevresinde daha çok hangi organa yakın olduklarına bağlı olarak değişmektedir.

Miyomların belirtileri nelerdir?
Miyomların teşhisi, genellikle kapsamlı jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tabi ki bu şekilde ortaya çıkan miyom, kanama ve ağrı gibi belirtiler neticesinde yapılan muayenede anlaşılmıştır. Normal şartlarda miyom teşhisi, rutin jinekolojik muayenelerde sağlanamamaktadır. Ancak belirli bir büyüklüğe ulaştıktan ve kanama, ağrı gibi belirtiler ortaya çıkardıktan sonra miyom teşhisi kesinleşebilir. Miyomların en belirgin belirtileri şu şekildedir;

  • Adet dönemlerinde çok fazla kanama,

  • Adet sonrasında aralıklarla açık renkte kanama,

  • Karın ve rahim bölgesinde gözle fark edilecek şekilde büyüme,

  • Cinsel ilişki ve adet dönemlerinden sonra bel ve kuyruk sokumunda ağrı hissedilmesi,

  • Sıklıkla idrara çıkma isteği,

Ayrıntılı yapılan kısırlık testlerinde de bazı durumlarda miyomların tüpleri tıkadığı görülmektedir. Ayrıca miyomlar, bağırsaklarda oluşturdukları basınçtan dolayı kabızlığa da sebep  olmaktadırlar.

MİYOM TEDAVİ  SEÇENEKLERİ

HORMON TEDAVİSİ
GnRH agonistleri denen ve menapoz oluşturup östrojen düzeyini düşüren ilaçlar verilir. Böylece, miyomlarda küçülme ve buna bağlı olarak hasta şikayetleri azalabilir. Ancak bu iyileşme kesin sonuç değildir. Hormon tedavisi kesildiğinde, miyomlar hızla büyürler ve damarları da hızla eski haline döner. Ayrıca bu ilaçlar uzun süre kullanılırsa, hastada osteoporoz (kemik erimesi) ve şiddetli menopoz belirtileri görülebilir. Bu nedenle, hormon ilaçları miyomların kesin sonuç kalıcı tedavisi için kullanılamaz.

MİYOMEKTOMİ
Rahimdeki miyomların ameliyatla teker teker dışarı alınmasıdır rahim alınmadan miyomların tedavisi sağlanabilir ve özellikle genç kadınlarda doğurganlık potansiyeli korunabilir. Miyomektomi, genellikle karından açık ameliyat şeklinde uygulanır fakat uygun hastalarda laparoskopik ve histeroskopik olarakta uygulanabilir.

MR tetkikinde rahim içinde bir tane ya da yüzeysel yerleşimli birkaç tane miyom saptanmışsa, miyomektomi uygun bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak miyom sayısı arttıkça ameliyat güçleşir, riskler artar ve sonuçları daha az sağlıklı olur

HİSTEREKTOMİ
Genel anestezi altında rahimin tamamının alınmasıdır çok sayıda miyomu olan, menopoza girmiş ya da artık hiçbir şekilde hamilelik istemeyen hastalarda uygulanır.